Dansa gatuinspirerade stilar från Latinamerika, Brasilien, Karibien

En danskurs för dig som vill gå all in på dansgolvet/gatufesten. Vi dansar till musik från den latinamerikanska, karibiska och brasilianska klubbscenen. Här tränar vi på musikalitet, kroppskontroll och koordination och fokuserar på känslan bakom stilarna och musiken. Här kan du lära dig stilar som reggaeton och brasiliansk funk. Rörelserna är explosiva, råa och fulla med attityd, snabbt fotarbete, höfter och gung. Vi dansar även till koreografi.

Reggaeton är en dansstil som fick sitt namn runt 90-talet och började blev populär i Sverige runt 2000-talet. Stilen har influenser kommer från reggae, dancehall, hiphop och latinamerikanska dansstilar som tex afrokubansk dans, salsa, bachata, cumbia tex. Det råder lite olika åsikter om var reggaeton kommer ifrån, idag kopplas den främst ihop med Puerto Rico, men det sägs också att Colombia, Cuba och Panama har haft inflytande på dagens reggaeton. Dansstilen kännetecknas ofta av fokus på kroppens center dvs bål, rumpa och höfter, kroppskoordination och isoleringar mellan över-och underkropp.

Brasiliansk funk har många olika namn – funk carioca, baile funk, favela funk, och som namnet antyder så uppkom stilen först i favelorna i Rio de Janeiro. I Brasilien kallas stilen enkelt för funk och inkluderar alla subgenrer. Som många gatustilar kommer det hela tiden in nya influenser, några sådana exempel är funk melody som blandas med tex reggaeton och R&B. Som dansstil är det även här mycket fokus på bål, rumpa och höfter, men även på snabba fötter och gung, som i stilen passinho (portugisiska för små steg). Under kursen får du prova på att dansa till alla typ av funkmusik, både äldre stil från 90-talet till dagens musik.

Båda stilar har en kontroversiell dans-och musikhistoria, och därför lyfter vi fram de delar som är kopplade till att stärka dansens uttryck och empowerment.

Denna kurs är helt skräddarsydd och finns endast hos oss, passa på att anmäla dig nu! Kursen passar alla nivåer, för dig som aldrig har dansat som för dig med mer dansvana. Övningarna och innehållet anpassas efter deltagarna.

Nivå: Öppen nivå, passar alla
Lärare: Lindsay Burrows
Kursstart HT23:
Kursdatum: 
Studio: Luntmakargatan 94, Seropian Fight Club

Pris: 920 kr, 5 veckor