Dansreportage: Hanna hittade samban

När dansen blir passion

Hanna dansar på klassen Samba & Brazilian Urban Styles. Första gången var under en prova-på klass, det var då hon fastnade för samban.

– Jag gillar ju sambareggaen, den känns lite mer naturlig för mig. Men älskar också samba no pé, säger Hanna, danselev sedan två terminer.

Hanna jobbar som inköpare och är en levnadsglad person som gillar att uppleva saker. Hon kom i kontakt med dansen i lågstadiet och har sedan under åren provat på olika typer av dans, bl.a streetdance, dancehall och salsa.

Hanna

– Jag hade haft ögonen på Core of Culture sedan innan, men lyckades aldrig ta steget att börja dansa. Sedan när jag flyttade till Solna, såg jag att deras danslokal var precis nedanför där jag bor. Det var som ödet!

Och nog var det ödet – nu är varje tisdag hennes ”dansdag”.

– Jag skulle faktiskt börja på Urban Latin Mixen, men såg sambaklassen efter det. Och då fastnade jag för samban istället. Samba är rörelser för hela kroppen, inte bara ”skaka-rumpan” som många kanske tror. Det finns många olika stilar som man innan inte ens hört talas om. Det är en glad dans som ger en positiv energi!

Klassen Samba & Brazilian Urban Styles är en utmanande dansklass som fokuserar på samba no pé (karnevalsamba) och andra brasilianska dansstilar som samba reggae, samba de roda, axé, funk, pagode m.m. Den långa historien tillsammans med dagens influenser från nyare stilar som baile funk, gör att dagens brasilianska stilar erbjuder en oändlig variation.

– Jag gillar ju sambareggaen, den känns lite mer naturlig för mig. Men älskar också samba no pé. Jag är ju så självkritisk och har inget tålamod, vill kunna på en gång, men det tar tid att komma upp i snabbt ”sambatempo”. Därför har jag en förkärlek för sambareggaen, eftersom jag behärskar den.

Hanna dansar samba

Jag älskar kontrasterna mellan alla stilar, och det är alltid en utmaning – det gör att jag hela tiden vill mer.

För Hanna har dansklasserna blivit en hobby och passion. Samban har kommit att bli ett uttryckssätt för henne. Det är musiken, rörelserna och energin i dansklasserna.

– Dansen ger mig en känsla av frihet och lycka. Det är en så positiv känsla att vara här. Vår danslärare Lindsay är så otrolig härlig och bidrar, tillsammans med musiken, till en väldigt skön stämning! Det är som att gå in en lyckobubbla varje gång jag kommer hit till lektionen, bort från all vardagsstress.

Ju längre man dansar desto tajtare sammanhållning blir det också i gruppen, plus att jag såklart utvecklas som dansare. Lindsay låter oss inte lata oss (skrattar)!

Det är sista veckan för kurserna, men redan i maj startar Summer Samba Camp, en dansworkshop där man fördjupar sig inom dansstilarna samba no pé, samba reggae och samba de roda. Hanna har redan anmält sig.

– Jag rekommenderar alla att börja här – ”more samba to the people”!

Danskurs

Alla väntar på musiken för att att sätta igång med lite samba de roda. Roda betyder cirkel, ring på portugisiska och den afrobrasilianska samba de rodan är den äldsta dansstilen inom sambastilarna.