Historien om Core

Core of Culture är ett danscenter som grundades 2013 av systrarna Aileen och Lindsay Burrows. Med bakgrunder inom kultur, dans, event till administration, kommunikation och entreprenörskap, växte sig en önskan om att skapa något meningsfullt tillsammans, en kreativ plats. De kom i kontakt med en danslärare som ville överlåta sin dansstudio i Solna. Studion var relativt liten, och hade en del renoveringsbehov, samtidigt skulle lokalhyran innebära en hel del kostnader. Med noll elever, en liten buffert för att täcka några månaders hyra, och en massa jobb framför sig, bestämde de sig för att satsa. Det började trögt, många kvällar spenderades målandes i studion, det byggdes, snickrades och fixades för att skapa en mysig atmosfär.

Core hade sitt första Öppet Hus, där det kom exakt 5 personer, men…. det var bara att fortsätta. Lite i taget började fler och fler hitta till studion, Solna Stad ville samarbeta i olika projekt, showbokningar kom in, terminsanmälningar kom in, och till slut stod Core på egna ben. Aileen var med i uppstarten med sin ovärderliga kunskap och hjälpte Core att kunna stå på egna ben. I slutet av 2014 åkte hon till Sydamerika för att starta upp eget träningscenter, och Lindsay driver idag Core på egen hand. Vägen till att idag vara ett etablerat danscenter och att ha verkat i över 9 år, är tack vare våra underbara elever, samarbetspartners och familj som har bidragit med sitt ovärderliga stöd längs hela vägen.

Varför gatustilar?

Dansskolans syfte är att förstärka gatustilar som kulturella och konstnärliga konstformer (exempelvis afro, samba och brasilianska danser, latin m.m.), ge dessa stilar en plats att få sprida sin konst. Gatan, naturen är för oss en naturlig värld för skapande, speciellt inom latinamerikanska / brasilianska/ afroinspirerade danser. Bakom gatan finns alltid en historia, en berättelse om hur något tungt har förvandlats till något vackert – en transformation som har gett inspiration till namnet Core of Culture, kulturens kärna.

Det är från gatan som känslan bakom många dansstilar har kommit till och därifrån skapat olika stilar. Anledningarna har varit många. Från förtryck, politiska orsaker till viljan att vilja förändra något genom att uttrycka sig med hjälp av dans och musik. Dessa gatustilar påminner oss om hur kreativa och uttrycksfulla vi människor kan vara, bara vi låter oss känna efter och lyssna.

En viktig del som har vuxit fram genom åren är det holistiska och konstnärliga arbetet, vare sig det är i danskurser, shower eller projekt. Dans gör inte bara gott för kroppen, det gör även gott för vårt välbefinnande, höjer energin inom oss och utvidgar medvetandet. Med den nyfunna kraften och glädjen kan vi sedan gå ut i världen och dela med oss till andra.

Idag finns inte mycket plats för dansstilar från Latinamerika i det konstnärliga rummet i Sverige. Trots att många har funnits mycket länge och varit rötter för inspiration för många andra stilar, som i sin tur finns i institutioner, skolor och visas i media idag. Detta vill vi ändra på. Det är dags att lyfta fram dessa som konst. Ensam kan man nå långt, men tillsammans kan vi nå ännu längre. Kom med oss!

Core består av

  • Dansskola med kurser & workshops
  • Dansgrupp som skapar föreställningar för event och festivaler
  • Samarbeten med företag och organisationer (friskvårds-program, workshops, föreläsningar)
  • Sociala och kulturella projekt

Vi förenar några av gatans dansstilar på en plats. För dig som vill ha mer dans i världen. För dig som vill börja dansa. För dig som inte än har upptäckt vad den magiska kulturvärlden kan erbjuda. En plats för lekfullhet, kreativitet, skapande och frihet.


Vision

Förena olika urbana dansstilar och kulturer och vara en partner för kreativa och givande utbyten. Vi har alla något att lära av varandra.

Främja kulturen i Stockholm. Vi tror att om man förenar olika kulturer, konstformer och kreativa näringar så ligger styrkan i att just förenas för att utvecklas.

Core of Culture är ett centrum för gatukultur och urbana dansstilar från Latinamerika, Brasilien och Karibien. Här finns plats för både traditionella som nya stilar – genom att respektera rötterna kan vi utveckla framtiden.

Gatukulturens rötter har haft ett starkt inflytande på hur dagens gatustilar har skapats och utvecklats. De ska också ha sin plats i det konstnärliga och offentliga rummet.

Samarbete, öppenhet och inspiration genom mångfald och kreativa utbyten är vägen till ett mer rikare och spännande kulturliv i Sverige.

Kulturverksamhet och kreativa/konstnärliga yrken är en självklar del av det svenska näringslivet. För oss är det enkelt. Älskar man det man gör, kan man även inspirera andra att må bra och bidra till ett bättre samhälle. Det gynnar alla.

Vill du samarbeta med Core?